advertising..

Tumblr Blogger SCM Music Player

Thursday, 23 June 2011

tips memakai contact lens

salam..


post kali ni yuyul nak kongsi tips cam mana nak pakei contact lens dengan betul..
contact lens kebiasaannya digunakan oleh mereka yang tak suka pakai spec..

tapi ada jugak dikalangan mereka yang just nak melawa je..
so ini dia tips2 yang boleh aku share..


1. bekas kontek lens korang tu kena lah bersihkan hari-hari even korang tak pakainya..
    then kenalah tukar bekas tu setiap 3bulan.


2. basuh tangan korang tu dengan sabun sebelum nak pakai. guna sabun basuh tangan la, jangan sabun basuh
    kaki pulak.


3. nak bersihkan kontex lens korang tu tak boleh la guna air liur ke, air paip, asid, air kopi, milo panas
    mahupun air ribena.. gunakan solution khas untuk bersihkannya.. ala ade jual kat guardian. 6inggit je.


4. bersihkan kontex lens korang tu at least sekali seminggu.. untuk elakkan daripada kotor..
    dan biarkan dia kering sendiri.. pastu rendam balik la dalam solution.


5. hujung botol solution tu tak boleh tekena apa2 pemukaan.. nanti tercemar pulak..


6. jangan bawa tidur kotex lens tu.. except mendapat arahan dri dr..


7. keringkan tangan sebelum pakai dengan menggunakan tisu yang kering,
    jangan guna tuala pula, sebab tuala ada bulu2 kain yang boleh buat mata pedih.
    takpun keringkan dengan kipas je..



tuje yang boleh aku sharekan dengan korang.. nak tau lebih2 tanyalah dr..
jadi selamat memakai yooo.... 

No comments:

Post a Comment

anda pasti tertarik dengan yang ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...