advertising..

Tumblr Blogger SCM Music Player

Monday, 20 June 2011

tips memilih pakaian mengikut bentuk tubuh..

salam


kita semua dah tahu, cara untuk kelihatan menarik adalah dengan menggunakan pakaian yang tepat..
tetapi ada juga dikalagan kita yang tak pandai memilih pakaian yang sesuai mengikut bentuk badan kita..
jadi.. jadi.. jadi.. entry yuyul kali ini, yuyul nak kasi tips pasal cara nak pilih pakaian yang suit dengan tubuh kita..



1. Tinggi dan Kurus
  • Kenakan pakaian berbahan tebal - kalau korang bertubuh tinggi dan kurus, kenakan pakaian berbahan tebal boleh buatkan tubuh korang tampak lebih propesional gitu sebab seperti memberikan tambahan berat ke tubuh anda.
  • Kenakan pakaian berwarna cerah - Warna-warna cerah dapat memberikan kesan berisi pada tubuh Anda. Pilih warna cerah seperti khaki atau abu-abu. Jangan kenakan warna gelap atau pakaian dengan pola garis vertical, kerana akan membuat korang  terlihat lebih tinggi dan kurus.
  • Perhatikan detail lain ataupun aksesoris - kalau nak pakai jacket, jangan la pilih yang panjangnya sampai pinggang bawah dan mengancingkannya sampai atas. tak mau tak mau..
  • Kenakan seluar yang agak lebar - Untuk mengelakkan agar tidak terlihat lebih kurus, kenakan seluar yang agak lebar, jangan model slim fit. Jika mengenakan jeans, gunakan yang model lower cut.



2. Gemuk atau Bertubuh Besar
  • Kenakan pakaian berbahan ringan – laki berbadan gemuk atau besar seeloknya mengenakan pakaian berbahan ringan yang dapat membuatnya terlihat lebih ramping.
  • Kenakan warna gelap - Warna-warna gelap dapat memberikan efect/ilusi merampingkan tubuh Anda. Kenakan atasan dan bawahan berwarna sama. Hindari pakaian berwarna terang dan bekilat, kerana akan memfokuskan perhatian orang terhadap tubuh Anda.
  • Say NO pada kemeja atau shirt dengan padding..
  • Jangan menggulung lengan T-shirt – kalau korang tak mau terlihat macam mat samseng, jangan sekali-kali anda melakukannya.
  • Kenakan jam berukuran besar – Jam tangan berukuran besar dan gagah dapat memberikan efect melangsingkan tangan Anda.
  • Jangan mengenakan jeans terlalu ketat atau terlalu lebar - Sebaiknya pilih jeans dengan jenis classic dengan model straight pipe


3. Bertubuh Pendek
  • Kenakan pakaian motif garis vertical – Motif garis vertical merupakan cara terbaik untuk memberikan ilusi agar tubuh Anda terlihat lebih tinggi.
  • Hindari pakaian dengan pola berikut - Houndstoothherringboneglen urquhart check, dan windowpane check. Kerana pola-pola ini akan mempertontonkan tubuh Anda yang pendek.
  • Kenakan baju atau kemeja lengan panjang yang tidak terlalu longgar –Dengan ini Anda akan terlihat lebih tinggi.
  • Kenakan seluar panjang yang ukurannya melepasi dengan tubuh Anda – Tidak terlalu singkat ataupun terlalu panjang
  • Kenakan seluar panjang/jeans model low rise dan straight leg – Model seluar ini membuat Anda terlihat lebih tinggi.


hope korang dapat sedikit sebanyak tentang apa yang aku kasi ni ye..
terima kasih kerana sudi membaca..
wasalam.. 

No comments:

Post a Comment

anda pasti tertarik dengan yang ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...